00:10 - 22. mai 2020

Forskjellene mellom papirlesere og skjermlesere øker

Norske barn leser mindre og dårligere enn før. På skolen leser de langt færre komplekse tekster enn elever i andre nordiske land. 

Noe å diskutere: Elevene i tiende klasse på Jordal skole har KRLE da Morgenbladet er på besøk. På skolen er alle tavlene utstyrt med en skjerm, og i dagens time er det den svenske Netflix-serien Kalifat som er pensum, slik at elevene skal kunne diskutere eksempler på religiøs ekstremisme.

Foajeen på Jordal skole er pyntet med ballonger den dagen skolen åpner igjen for elever fra tiende trinn, etter to måneder med hjemmeundervisning. Håndspriten står alene på et stort bord ved inngangen og gjør krav på oppmerksomheten til alle som entrer bygningen.

Elevene i tiende klasse på Jordal er delt i to puljer. Halvparten har undervisning før storefri, den andre halvparten etter. På alle pultene i klasserommet henger en gul klut til å vaske av bordflaten med.

Det er religiøs ekstremisme som er tema for dagens KRLE-undervisning. Elevene har allerede sett litt av Netflix-serien Unorthodox, og i dag skal de fortsette med den svenske serien Kalifat (også Netflix). Lærer Shirin El-Masrouri gjør klar tavla – eller det som en gang var en tavle, men som nå er en enorm tv-skjerm, montert over den velkjente grønne overflaten. Hun slukker lyset og trykker på play.

Annonse