08:14 - 27. mai 2020

Ebolamedisin får forskerne til å klø seg i hodet

Ebolamedisinen som kan bli en koronakur, er omgitt av et villnis av halvgode studier. Likevel ble den godkjent i USA.

Godt nytt: Anthony Fauci var engasjert da han i slutten av april fortalte fra Det hvite hus at en utprøving av ebolamedisinen remdesivir hadde gitt positive resultater: Det så ut til å virke mot covid-19. Men hva viste egentlig studien? Forskningsverdenen undret seg, for kunngjøringen kom uten noen vitenskapelig studie. Likevel ble remdesivir hastegodkjent for bruk i USA. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB scanpix

Remdesivir er blant de mest lovende medisinene mot covid-19. I tester i laboratoriet har medisinen, som produseres og markedsføres av selskapet Gilead i USA, gjort skade på viruset. Nå forsøker forskere verden over å se om det også gjelder i levende, syke kropper.

I slutten av april sto en begeistret (til vitenskapsmann å være) Anthony Fauci på tv: Endelig, endelig hadde de lovende resultater, kunne den profilerte forskningsdirektøren ved det amerikanske folkehelseinstituttet NIH fortelle. Remdesivir hadde kortet ned sykehusoppholdet for covidpasienter i en stor utprøving, et samarbeid mellom NIH og Gilead.

«Når du har klare beviser for at et legemiddel fungerer, er du etisk forpliktet til å si fra til de som er i kontrollgruppen for studien», sa Fauci under pressekonferansen.

Annonse