00:00 - 08. mai 2020

– Det virkelige eksperimentet starter nå

Sverige er bedre rustet enn Norge til å håndtere en ny smittetopp, mener den nobelprisvinnende psykologen Daniel Kahneman.

Spent på fortsettelsen: Nobelprisvinner og psykologiprofessor Daniel Kahneman følger situasjonen i Skandinavia nøye. Dersom gjenåpningen av det norske samfunnet skjer ukontrollert, tror han det blir vanskelig for myndighetene å stramme inn tøylene igjen. Her står han utenfor hjemmet sitt på nedre Manhattan i New York, USA.

Onsdag ettermiddag var det lange køer av øltørste osloborgere flere plasser utenfor hovedstadens uteserveringer. De fleste bord vi passerte var opptatt, og folk skålte fornøyd i finværet. 6. mai åpnet nemlig kranene i hovedstaden igjen. Men med forbehold: Serveringen skal skje ved bord på steder som serverer mat, gjester skal ha to meters avstand. Ute så vel som inne.

Med andre ord: Vi er blitt som Sverige. Nabolandet vårt har gjennom hele koronakrisen hatt en annen, mykere strategi enn oss. Nå som Norge har åpnet barnehager, skoler, frisørsalonger og serveringssteder igjen, har vi nærmet oss svenskene.

Verden følger med på Skandinavia nå. At så like land kunne velge så forskjellige strategier for å takle koronakrisen, er fascinerende for flere. Noen forskere har kalt det et naturlig eksperiment. Men ifølge kjendispsykolog og nobelprisvinner Daniel Kahneman er det først nå, når de skandinaviske landenes strategier nærmer seg hverandre, at det mest interessante skjer. 

Annonse