00:00 - 08. mai 2020

Det polske demokratiets dødsmarsj

Denne helgens presidentvalg i Polen ble utsatt i siste øyeblikk. Nå håper polakkene at EU tar grep for å stanse den autoritære regjeringen. Andre frykter det kan gjøre vondt verre.

Økt oppslutning: I tiden før pandemien så det ut til at opposisjonen kunne vinne presidentvalget i Polen, men krisen gjorde at sittende president Andrzej Duda skjøt opp på meningsmålingene. Nå er hele valget utsatt. Her besøker Duda landets største nasjonalpark Biebrza, som nylig ble herjet av en gigantisk brann. Foto: Artur Rezsko / EPA / NTB scanpix

Den 34-årige filmregissøren Ania Morawiec husker da hun første gang forsto at landet hennes var revet i stykker. Det var i fjor sommer, under en søndagstur sammen med en venninne gjennom en av Warszawas parker. Ved en dam sto en ung far sammen med sin fireårige sønn og kastet brødbiter til endene. Kvinnene nærmet seg og forklarte høflig at fugleeksperter nå advarer mot dette fordi ender egentlig ikke tåler brød særlig godt – ja, de kan bli syke av det. Den unge mannen reagerte kontant: «Kommer dere fra venstreopposisjonen?»

Morawiec slår ut med hendene og sukker:

– Jeg ble helt satt ut. Dette handlet da virkelig ikke om politikk, sier hun.

Annonse