08:18 - 08. april 2020

Støtten til bedriftene er ikke like godt avstemt mot folkemeningen som gjenåpningsstrategien, skriver Aslak Bonde.

Støtten til bedriftene er ikke like godt avstemt mot folkemeningen som gjenåpningsstrategien, skriver Aslak Bonde.

7. april:  Kunnskapsminister Guri Melby og Statsminister Erna Solberg redegjør for hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Statsminister Erna Solberg avsluttet NRKs Debatten tirsdag kveld med å fortelle at hun legger ekstra stor vekt på psykologiske vurderinger når hun vurderer hvordan landet skal gjenåpnes. Eksempelvis har hun ikke fulgt råd om litt raskere og mer omfattende skoleåpning fordi hun frykter at en ganske stor del av foreldrene ville kunne mistro rådet og begynne med sin egen private smittevernspolitikk.

Det er uheldig på mange måter om man åpner skolen og halvparten av foreldrene likevel holder barna hjemme. Regjeringens formål med «bare» å åpne halve grunnskolen og å gi skolene en ekstra uke på å forberede seg er derfor først og fremst å trygge foreldrene og lærerne.

Enkelt sagt: Smittevern på norsk forutsetter godt og tillitsfullt samarbeid mellom myndigheter og befolkning, og det er den tilliten Erna Solberg jobber aller hardest for å vedlikeholde.

Annonse