00:05 - 17. april 2020

Krigen mot terror flyttet grenser for overvåkning. Det vil krigen mot viruset også gjøre, skriver Martin Gedde-Dahl.

Krigen mot terror flyttet grenser for overvåkning. Det vil krigen mot viruset også gjøre, skriver Martin Gedde-Dahl.

Det er på tide at folk viser «en smule takknemlighet». Det var budskapet til tidligere Google-direktør Eric Schmidt, da han tirsdag denne uken talte til medlemmene i The Economic Club of New York – en lukket forening for næringslivsledere og andre samfunnstopper som inviterer prestisjetunge talere til å snakke for dem under middager på hoteller på Manhattan. I en tid hvor myndighetene somler, roter og mislykkes, er det private teknologiselskapene viser lederskap, forklarte Schmidt, som står som nummer 85 på magasinet Forbes liste over verdens rikeste.

Han er nok ikke den eneste i USAs IT-industri som føler seg lite verdsatt for tiden. De siste årene har teknologene, gründerne og pengefolkene i den amerikanske teknologihovedstaden Silicon Valley blitt forvandlet fra samfunnsstøtter til samfunnsfiender i offentligheten. Og nå som et virus tvinger store deler av verden til å holde seg hjemme, ber Schmidt oss om se oss rundt oss og å tenke på hvor mye de utskjelte teknologibedriftenes bidrar til vår moderne livsstil.

«Tenk på hvordan livet ville vært i USA uten Amazon, for eksempel», sa han ifølge nettavisen Vox som rapporterte fra seansen. «Jeg håper folk vil huske det, når dette endelig er over».

Annonse