07:55 - 05. mai 2020

Koronakrisen har minimal effekt på klimaet

Selv etter måneder med nedstenging ligger ikke verden an til å kutte mer CO2-utslipp enn akkurat det som trengs for å nå Parisavtalen, viser nye beregninger.

Blå himmel: Nedstengningen under koronakrisen har redusert luftforurensningen drastisk verden over. Der folk før kun så smog og grå horisonter, er himmelen blå i byer som New Delhi. Indias hovedstad er vanligvis en av verdens forurensede byer. Foto: Rebecca Conway / The New York Times

Hvem hadde trodd at 2020 skulle bli året da fuglene i Paris begynte å synge igjen? Da Norwegian sto i fare for å gå konkurs, og himmelen over New Delhi, en av verdens mest forurensede byer, igjen ble blå? Men slik er det altså blitt. Koronaviruset har greid det ingen klimaavtale har fått til så langt: Fly står på bakken, industriproduksjon er stanset, forbruket redusert. Det gir mindre forurensning og utslipp av CO2.

Men hvor mye mindre?

Et tidlig anslag for Kina hørtes oppløftende ut: Nedstengningen hadde ført til en reduksjon i klimagassutslippene på hele 25 prosent, ifølge Centre for Research on Energy and Clean Air. Men anslagene for den totale mengden klimagassutslipp i hele verden har vært stusseligere:

Annonse