00:00 - 24. april 2020

Konflikter som har vært holdt unna offentligheten i seks uker, spruter ut nå som enighetstrykket letter, skriver Aslak Bonde.

Konflikter som har vært holdt unna offentligheten i seks uker, spruter ut nå som enighetstrykket letter, skriver Aslak Bonde.

Krise, og kriser i vente: Regjeringens arbeid med å håndtere koronakrisen går som vanlig, her i et møte med partene i arbeidslivet mandag denne uken. Men under ulmer konflikter om både etterretningsloven og iskanten. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen truet denne uken med å trekke partiets støtte til Solberg-regjeringen, dersom den begrenser oljeselskapenes muligheter for å lete etter olje og gass i Barentshavet. Trusselen ble ikke tatt veldig alvorlig hverken av regjeringspartiene eller politiske observatører – det virker ganske fjernt at Frp skulle opptre slik at Jonas Gahr Støre blir statsminister.

Aller mest tjener nok Siv Jensens utspill som en god demonstrasjon på opposisjonspartienes store behov for igjen å opptre som en sterk og krevende motstander av regjeringen. For et opposisjonsparti er det rett og slett naturstridig å være enig i alt regjeringen gjør i en seks uker lang periode. Kjernen i et parlamentarisk demokrati er at partiene som sitter med regjeringsmakten, skal bli utfordret og kontrollert av de andre partiene som utgjør opposisjonen.

Det kommer absolutt til å skje i tiden som kommer. Akkurat denne uken ser det ut som om det er en ketchup-effekt i politikken: Når alle konflikter har vært holdt unna offentligheten i seks uker, spruter de ut med uvanlig stor kraft med en gang enighetstrykket letter.

Annonse