00:00 - 03. april 2020

– Jeg klandrer ikke folk

Jens Stoltenberg om regjeringen som ville så mye og tapte så stort.

Retrospektiv: – Da vi gikk av høsten 2001, følte vi at vi hadde tapt, og vi var alle ganske deprimert og lei oss. Men på avstand blekner valgresultater og meningsmålinger, og det som står igjen blir tydeligere. På avstand blir jeg mer og mer stolt av den regjeringen, forteller Jens Stoltenberg fra kontoret sitt i Brussel.

Brussel, Natos hovedkvarter. Vi passerer et nedtagget stykke av Berlinmuren og noe rustent stål fra World Trade Center. Inne i det enorme, hangaraktige glassbygget finner vi endelig Nato-hovedkvarterets egen Starbucks. Ser en kar i ekte militæruniform mellom dressene og vekterne. BBC, på storskjerm. Siste nytt: Tyrkia har gjennomført nye angrep i Idlib-provinsen i Syria og forsikrer at det ikke er et angrep på Russland. Husk håndsprit før du går inn på Nato-sjefens kontor! Døren er åpen, det er tidlig mars og vi håndhilser fortsatt. Nå skal vi skru tiden enda lenger tilbake: forbi koronakrise og klimakrise, bompengeopprør, bunadsopprør, flyktningkrise, oljepriskrise (husker du den i 2014?), forbi Facebook og den arabiske våren, forbi finanskrisen i 2008 og angrepene på World Trade Center 11. september, og helt til 17. mars år 2000, da Jens Stoltenberg kom ut på Slottsplassen med sin første regjering.

– Tenkte du allerede da at «nå skal vi røske opp»?

– Det var stundens alvor. Jeg gledet meg veldig. Jeg hadde vært statsråd under Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland, og i de jobbene hadde jeg en del ideer om ting jeg ville gjort hvis jeg kom tilbake i regjering.

Annonse