00:05 - 17. april 2020

Helseforetakene bør få være mer som Forsvaret når de planlegger beredskap, skriver Aslak Bonde.

Helseforetakene bør få være mer som Forsvaret når de planlegger beredskap, skriver Aslak Bonde.

Tenk som en general: Forsvarsfolk vet det er farlig å forberede seg til den forrige krigen, og kjøper F-35-jagerfly som de håper de aldri får bruk for. Burde helseforetakene tenke slik om sykesenger på intensiven? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne fredagen legger regjeringen frem forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret. På forhånd er det ikke kjent hvor mye ekstra penger som skal sluses inn i forsvarssektoren, men det blir helt sikkert mye. Forsvarssjefens råd om å heve de årlige bevilgningene med 25 ekstra milliarder blir kanskje ikke fulgt, men løftene til Nato og USA om å øke bevilgningene står fast.

Opposisjonen på Stortinget kommer antagelig til å være uenig i noen av de strukturelle grepene som gjøres, og dermed også på pengebruken, men det er bred politisk enighet om hovedmålet: Vi skal ruste opp Forsvaret. Det er bare Rødt, SV og kanskje Frps Christian Tybring-Gjedde som vil gjøre noen spede forsøk på å vurdere behovet for det forsvaret vi har i dag.

Kontrasten er stor til beredskapstenkningen på andre samfunnsområder. For eksempel mot pandemier. Det er den faren som står øverst på trussellisten til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Annonse