00:00 - 03. april 2020

– Folk vet ikke hvor mye tankearbeid som lå bak

 Den britiske sosiologen Anthony Giddens ga navn til sosialdemokratiets «tredje vei». Men nå vil han helst ikke høre snakk om begrepet.

Beundret britene: I 1997 overvar en begeistret Jens Stoltenberg den nyslåtte britiske statsministeren Tony Blairs tale til Labours landsmøte. «Både jeg og Arbeiderpartiet kan lære av Tony Blair,» sa han til VG. «Jeg reiste ikke til England for å lære hvordan man skriver taler til Dianas begravelse. Men jeg tror vi kan lære av måten Blair formidler politikk på». Foto: Morten Rakke / VG / NTB scanpix

– Jeg bruker det ikke lenger.

I den andre enden av telefonlinjen sitter den britiske sosiologen og Labour-ideologen Anthony Giddens. I et spesialnummer om Stoltenberg I-regjeringen måtte vi gjøre et lite nikk over landegrensene, tenkte vi. Rundt årtusenskiftet var tross alt ikke Arbeiderpartiet alene om å sitte ved makten. En bølge av sosialdemokratisk fornyelse hadde feid over kontinentet og sendt sosialdemokrater inn i regjeringskontorene i elleve av da 15 EU-land. Og hvis noen pekte ut en retning for denne fornyelsen, var det Giddens. I boken Den tredje vei (1998) definerte han sosialdemokratiets fremtid som ja, en tredje vei som går utenom sosialisme og nyliberalisme, og ga dermed navn til denne bølgen. Men når Morgenbladet ringer, vil han knapt høre snakk om sin egen oppfinnelse.

– Ikke gjør det til en greie. «Den tredje vei» er bare en merkelapp, og den er blitt bagatellisert.

Annonse