08:37 - 29. april 2020

Diktatorens velkjente narrespill

Det er en grunn til at det er stort hemmelighold nå.

Dette udaterte bildet av en smilende Kim Jong-un ble offentliggjort av myndighetene 12. april. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix

Ryktene om Kim Jong-un og hans helsetilstand har spredd seg med omtrent samme reproduksjonstall som koronaviruset i de hardest rammede områdene i verden. I løpet av noen få dager har det gått fra en én enkelt sak med én kilde som påsto at Nord-Koreas leder hadde fått hjertebehandling, til et villnis av saker som har påstått at han lå i koma og var grønnsak. Innen det var helg, ble det meldt at diktatoren var død.

Hva er egentlig sannheten? Det eneste sanne svaret er at vi ikke kan si noe sikkert. Verdens mest lukkede land har ikke for vane å komme med svar og bekrefte opplysninger, all den tid regimet ikke åpner opp for spørsmål, og bygger sin legitimitet på mystikk, ikke transparens.

Det som imidlertid virker sannsynlig, er at 36 år gamle Kim har vært – og kanskje fremdeles er – alvorlig syk. Antagelsen bygger på summen av en rekke uvanlige hendelser den siste tiden.

Annonse