09:57 - 11. april 2020

Blir det koronaviruset som knuser myten om storsykehusets fortreffelighet, spør Gaute Brochmann.

Blir det koronaviruset som knuser myten om storsykehusets fortreffelighet, spør Gaute Brochmann.

Nå behandles korona-pasienter ved Sykehuset Innlandet Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix 

I januar i år ble det kjent at infeksjonsavdelingen ved Lillehammer sykehus skulle avvikles. Og som Ivar Jo Hagen, tidligere smittevernoverlege, umiddelbart påpekte i lokalavisen GD: «Lillehammer sykehus vil miste alle sine isolater og få kraftig reduserte muligheter til å håndtere influensa …»

Om ikke ledelsen ved Sykehuset Innlandet skjønte hva dette innebar da, vet de det nå. Det har jo skjedd ett og annet som gjør at den eneste infeksjonsavdelingen mellom Oslo og Trondheim fortsatt er i drift. Nå er det her korona-pasientene behandles – mens utredning om nedleggelse også ligger til behandling.

Dette fremstår som absurd. Hvis det da ikke allerede var en kjent sak at sykehuset på Lillehammer – i likhet med dem på Gjøvik, Hamar og Elverum – aktivt bygges ned av sin egen, felles sykehusledelse. Hvorfor? For å realisere helseforetakets hellige gral, nemlig et nytt storsykehus på et jorde utenfor tettstedet Moelv, omtrent midt mellom de fire førstnevnte byene.

Annonse