00:00 - 06. mars 2020

Vi kan ikke la frykten for polarisering lamme samfunnsdebatten, skriver Martin Gedde-Dahl

Vi kan ikke la frykten for polarisering lamme samfunnsdebatten, skriver Martin Gedde-Dahl.

Det går et spøkelse gjennom landet – polariseringens spøkelse. Mange gode krefter har de seneste årene gått sammen om å bekjempe dette spøkelset: kommentatorer, samfunnsdebattanter, forskere, tankesmieledere og politikere. Alle advarer de om at den offentlige samtalen er i ferd med å bli et kaldt og utrivelig sted, hvor de ekstreme polene tar for mye plass fra det brede sentrum.

Statsminister Erna Solberg, for eksempel, har flere ganger advart mot polarisering, sist i forbindelse med den internasjonale sikkerhetskonferansen i München i februar. På spørsmål om hva som truer vesten, svarte Solberg «polarisering» og «at det blir lettere å splitte oss», skriver Dagsavisen.

I en kronikk i VG i sommer viste Solberg til de gule vestene som «selve symbolet» på en «fragmentering og polarisering» som gjør det vanskelig å styre. Dette er nytt, skriver hun. I 2015 sto verden overfor flyktningkrise og klimakrise og etterdønningene av finanskrisen, likevel «fant flere land sammen fordi det var en vilje til å finne felles løsninger». Det ville vært vanskeligere i dag, mener Solberg. Det som står i veien, er en krassere tone i debatten, organisasjoner som kun har ett formål, ensakspartier og politikerne som foreslår enkle løsninger på komplekse problemer.

Annonse