00:00 - 13. mars 2020

«Vær takknemlige!»

Kinesiske myndigheter har ikke bare jobbet hardt for å stanse spredningen av koronaviruset. De har også satt alt inn på å snu krisen til en propagandaseier.

Etterlyst besøk: Fra vinduer og balkonger ble Kinas president Xi Jinping møtt av vinkende innbyggere da han besøkte Wuhan denne uken, hans første besøk i byen siden det beryktede koronaviruset oppsto i desember i fjor. Foto: Xie Huanchi / Zuma / NTB scanpix

Hans fremtoning minnet om en general som skuet utover slagmarken etter at kruttrøyken hadde lagt seg og motstanderen hadde heist det hvite flagget. Omtrent sånn var regien på president Xi Jinpings første besøk til Wuhan denne uken, byen der det beryktede koronaviruset oppsto i desember i fjor. Da Xi først avla det lenge etterlyste besøket, snakket han til frivillige på en fortauskant, han inspiserte et fruktutsalg for smitteverntiltak, og han besøkte koronasykehuset som ble bygget i løpet av ti hektiske dager. 

«Via videolenke kommuniserte han med helsearbeidere og en pasient fra sykesengen, alle sammen hevet de armen til en slags seiersgest. Fra vinduer og balkonger ble presidenten møtt av vinkende innbyggere. Borte var de ubehagelige skjellsordene som haglet mot visestatsminister Sun Chunlan, da hun besøkte den samme byen bare noen dager tidligere. «Jia de, jia de», ropte folk, «det er løgn, alt er løgn!»

I sosiale medier har innbyggere fortalt at det ble utplassert politi i nabolagene for å unngå at presidentens besøk skulle bli skjemt av slike tilrop. Ikke det at Xi ikke uttrykte forståelse for folks sinne under sitt dagsbesøk.

Annonse