00:00 - 06. mars 2020

Paradokset som smuldret opp

«Pinlig og villedende»: Studien Jordan Peterson lente seg på da han sa at kjønnsforskjeller øker i mer likestilte land, møter motbør. 

Velger ulikt: Verden over søker færre kvinner enn menn seg til studier i realfag. Forskere fra USA, Storbritannia og Norge er uenige om hvorfor det er slik. Ferske tall fra SSB viser at i Norge var 25 prosent av studentene i matematikk, naturfag og teknologi kvinner høsten 2018 (44 prosent dersom medisin og veterinærstudier ble regnet med). Foto: Paul S. Amundsen

For to år siden kom en studie som vekket oppsikt. Det er velkjent at færre kvinner enn menn studerer naturvitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk – de såkalte Stem-fagene – verden over. Men i en artikkel i tidsskriftet Psychological Science påviste forskerne Gijsbert Stoet og David C. Geary dessuten at andelen sank i mer likestilte land: Norge og Finland hadde altså en lavere andel kvinner på Stem-studier enn land som Algerie, der kvinner er mindre likestilt i politikk og samfunnsliv. Morgenbladet intervjuet Stoet om studien, som sa at han var «overrasket over styrken i funnene».

Forskerne konkluderte med at tallene påviste et såkalt likestillingsparadoks – at mer likestilling ikke fører til at kvinner og menn tar likere yrkesvalg, slik man kunne tro. Snarere kunne man tenke seg at kvinner og menn har ulike medfødte interesser som kommer til uttrykk når de har mulighet til å velge fritt. Dette var også tesen i den første episoden av Harald Eias tv-program Hjernevask, som rullet over norske tv-skjermer for ti år siden.

Stoet og Gearys studie fikk oppmerksomhet både internasjonalt og her hjemme, mye takket være den omstridte psykologen Jordan B. Peterson. På verdensturné med boken 12 regler for livet refererte Peterson til studien for å underbygge påstanden om et likestillingsparadoksblant annet i et intervju med den australske sexterapeuten og mannsaktivisten Bettina Arndt. Da han kom til Norge, sparket Peterson i gang en ny debatt om tematikken. Til Morgenbladet sa han: «Likestillingspolitikk utsletter ikke alle forskjeller mellom kvinner og menn. Faktisk så forsterker det mange av dem.»

Annonse