10:08 - 28. mars 2020

Øylaboratoriene

Island og Færøyene topper statistikken over antall koronatester i andel av befolkningen. Det gjør dem til små laboratorier som kan lære oss om virusets egenskaper.

Ingen slipper unna: Islands president Guðni Th. Jóhannesson blir testet for koronavirus. Foto: Eggert Jóhannesson

«Test, test, test.» Slik lød beskjeden fra WHO-sjef Tedros Ghebreyesus i midten av mars. «Vi kan ikke stoppe denne pandemien hvis vi ikke vet hvem som er berørt», ba han innstendig. Men verden over er testkapasiteten begrenset. I Norge, som er blant de landene som har utført flest tester i andel av befolkningen, er det nå i utgangspunktet kun helsepersonell og innlagte pasienter med luftveisinfeksjon som blir testet. Et usikkerhetsmoment åpenbarer seg: Hvordan kan vi vite hvordan smitten sprer seg i befolkningen?

Det har Island en unik mulighet til å finne ut mer om. Den lille øystaten med omkring 360 000 innbyggere har iverksatt bred testing i befolkningen, så mye at de bare er slått av Færøyene på teststatistikken. Allerede før det første tilfellet av covid-19 var bekreftet på islandsk jord, hadde islendingene begynt å teste. Per 27. mars hadde 13 613 tester blitt utført. Størstedelen av testingen utføres av et bioteknologiselskap ved navn DeCode Genetics, som siden 13. mars har tilbudt gratis testing til alle som ønsker det.

– Ingen har testet fordelingen av viruset i den generelle befolkningen i noe land. Uten å vite det er det vanskelig å måle virusets kurve, sier Kári Stefánsson på telefon fra Reykjavik.

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»