18:14 - 25. mars 2020

Nå kommer testene norske laboratorier venter på

Antistoffanalyser regnes for å være den sikreste måten å påvise at man har hatt en infeksjon i kroppen på. Nå er slike tester på vei til Norge.

Verden over venter forskere og sykehus på å få tilgang til serologiske tester for å få en bedre forståelse av koronasmitten. Her: Testsenter på Ullevål sykehus. Sykepleier Ingrid Seim venter ved døren til et testrom, Heidi Poetzsch styrer kommunikasjonen på lukket samband og holder orden på pasientlistene. Bioingeniør Hassan Alhassani jobber i bakgrunnen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Et nytt viktig redskap for å bekjempe koronaviruset kan snart legges til i verktøykassen på norske sykehus: såkalte serologiske tester. Disse antistoffanalysene kan vise om man har hatt viruset i kroppen, i motsetning til vattpinnetestene som brukes i dag, som bare gir utslag dersom man har en aktiv infeksjon i nese og hals. Både Folkehelseinstituttet og flere laboratorier har lagt inn bestillinger på serologiske tester denne uken, etter at produsentene nylig har fått internasjonal godkjenning til å bruke dem i diagnostikk.

– De kan hjelpe oss til å forstå hvor mange som egentlig har vært syke, sier Anne-Marte Bakken Kran, virolog og overlege ved Folkehelseinstituttet.

I dag får nordmenn som tror de er smittet av koronaviruset, men som ikke har behov for helsehjelp, beskjed om å holde seg hjemme. Dermed har vi ikke full oversikt over hvor mange som egentlig er eller har vært smittet. Serologiske tester, som regnes for å være den sikreste måten å påvise at man har hatt en infeksjon i kroppen på, kan brukes til å teste en andel av befolkningen mer systematisk for å forstå spredningen av viruset.

Annonse