09:37 - 31. mars 2020

Myndighetene tenkte kanskje som meg. Trenger vi noe, er det bare å kjøpe, skriver Anne Marte Blindheim.

Norges beredskapssituasjon er litt som min. Jeg vegrer meg også for å ha 12 bokser hermetikk og parafinlampe i skapet, skriver Anne Marte Blindheim.

Jeg tror ikke på å isolere seg i skogen og doomsday-preppe, hverken på det personlige eller det nasjonale plan.  Men litt ukeshandling, et anstendig førstehjelpsskrin, er ikke så dumt, skriver Anne Marte Blindheim. Her: Kø utenfor apotek på Jernbanetorget i Oslo som følge av koronautbruddet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

Situasjonen er denne: Vi er fire mennesker og en katt i en «liten og åpen økonomi», helt avhengig av verden utenfor. Vi handler litt hver dag på Joker´n på hjørnet, droppet innendørs bod til fordel for større bad og har kun elektrisk fyring. Det hender vi har paracet og plaster, men det er kort vei til apoteket. Vi er veldig digitale, men ikke så gode på å bygge og fikse ting. Da må vi ringe svigers.

Dette er veldig behagelig, men kanskje ikke et knallsterkt opplegg, vi skjønner jo det. Katastrofale ting vil skje i verden, før eller siden. Fordi mange er som meg, laget Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) for et par år siden en liste over ting alle bør ha i hus, som egenberedskap. Men 12 bokser middagshermetikk, 8 pakker knekkebrød, 36 liter vann på dunker, ved (skal jeg fyre opp bål på parketten?) og parafinlampe er ikke ting som naturlig finnes i mine skap. Det er kjedelig å handle inn masse greier du ikke ønsker å få bruk for. Plasskrevende er det og. Det finnes morsommere ting å bruke penger på, så det er blitt med tanken.

Myndighetene har mye kunnskap om katastrofescenarier. DSB lager en årlig rapport over de 25 alvorligste hendelsene som kan ramme Norge. Her er listet opp alle typer ulykker, naturkatastrofer og klimarelaterte hendelser, krig, terror, digitale angrep og forsyningssvikt av strøm og korn. De to aller største truslene, målt i sannsynlighet og konsekvens, er pandemi og legemiddelmangel.

Annonse