00:00 - 27. mars 2020

Knebler kritiske røster

Europas autoritære ledere bruker den pågående krisen til å stramme grepet ytterligere.

Gjør sitt beste: Ungarns statsminister Viktor Orbán har foreslått en kriselov. Csilla Czimbalmos fra Helsingforskomiteen mener den kan være et forsøk på å kneble de siste kritiske røstene i det ungarske medielandskapet. På bildet taler Orbán til parlamentet om landets koronasituasjon. Foto: Tamas Kovacs / AP / NTB scanpix

Over hele Europa vedtas nå unntakslover for å stanse spredningen av koronaviruset. I land der de demokratiske institusjonene allerede er under press, skaper det ekstra utfordringer for opposisjonen. 

I Polen har regjeringen innført en egen kriselov. Denne uken fikk Norge merke konsekvensene av loven da polske myndigheter holdt tilbake en stor leveranse med håndsprit fra en polsk fabrikk. For landets demokrati kan imidlertid effektene av loven også bli mer langvarige. Regjeringen har nemlig erklært krise, men ikke unntakstilstand, noe som betyr at vårens presidentvalg kan gå som planlagt, samtidig som en rekke begrensninger på bevegelsesfrihet og forsamlingsfrihet gjør det nærmest umulig for opposisjonen å drive valgkamp.

– Myndighetene ønsker ikke å erklære unntakstilstand, for da må presidentvalget 10. mai bli utsatt, sier forfatteren Klementyna Suchanow. Hun organiserte den store kvinnestreiken mot regjeringens foreslåtte abortforbud i 2016 og har vært en aktiv del av opposisjonen siden. Nå, sier Suchanow, ligger alt til rette for en urettferdig valgkamp, der bare den sittende presidenten kan få sitt budskap ut til velgerne. De må i sin tur møte ved urnene, trass i smittefaren, forklarer hun.

Annonse