13:29 - 23. mars 2020

Hvorfor blir noen så syke og andre ikke?

Et omfattende forskningsprosjekt i Bergen kan gi svar på hvor utsatt helsepersonell egentlig er for koronasmitte – og hvorfor noen pasienter blir alvorlig syke mens andre knapt merker noe til sykdommen.

Koronatesting ved Bergen legevakt: Medisinstudent Lionel Gerieka leverer halsprøver til helsesykepleier som pakker prøvene og gjør de klar til å sendes til sykehuset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix 

Allerede da de første covid-19-pasientene kontaktet Bergen legevakt, var virusforskere ved Universitetet i Bergen klare til å rykke ut med nåler og reagensrør. De planlegger å ta blodprøver av opp til 2000 koronapasienter i Bergen, som de så vil følge gjennom sykdomsforløpet. Samtidig har forskerne i et forrykende tempo skaffet tilsvarende prøver fra 600 av legene og sykepleierne som skal ha med koronapasientene å gjøre, enten de jobber på legevakten eller på sykehuset; i akuttavdelingen, infeksjonsavdelingen, kvinneklinikken, intensivavdelingen.

– Jeg er litt sliten, jeg har jobbet lange dager disse ukene, men det har også vært veldig spennende, begynner Rebecca Jane Cox Brokstad, professoren som leder forskningen når vi til slutt når frem til henne på telefonen en sen ettermiddag.

– … bare vent litt, hold linjen, for her kommer det visst noen blodprøver.

Annonse