17:02 - 02. april 2020

Hvem er denne karen som dreper rundt oss nå?

Det kom ut av en kinesisk skog og er blitt en dundrende global suksess. Møt den ørlille partikkelen som har stanset en hel verden.

Angrepet: De ørsmå virusene (røde på dette mikroskopbildet) bruker piggene for å lime seg til og trenge inn i menneskeceller (i blått). Lykkes de, kan viruset lage millioner av kopier av seg selv i hver celle. Og sars-cov-2 lykkes veldig ofte. Foto: NIAID

Ingen vet helt sikkert hvor det gjemte seg før det kom til oss. Men vi kan gjette.

Sporet dukket først opp i byen Wuhan i Kina, kanskje på markedet Huanan. Der levde dyr i bur ved siden av slaktede slektninger fra land og sjø. Ulvevalper, krokodiller, flaggermus, bevere, koalabjørner, otere og pinnsvin er bare noen av artene som journalister på besøk har møtt på.

Forholdene var perfekte for et smittestoff som vil opp og frem i verden: Dyrene sto i nettingbur, stablet så pels og sikkel og avføring kunne falle ned på naboer under. Kunder og arbeidere stimlet forbi, ble nyst på og hostet på, og kanskje sprutet blod på under en litt uvøren slakting.

Annonse