15:42 - 16. mars 2020

Helseinnkjøp med rød beredskap

Når sykehusene skal hastekjøpe smittevern- og testutstyr, settes anbudsreglene til side.

– Vi får henvendelser både fra seriøse leverandører og fra folk som er i Kina og har lyst til å ta med seg en pose hjem, sa Kjetil Istad i Sykehusinnkjøp HF mandag. Her: Kinesiske arbeidere produserer smittevernutstyr ved Shandong Kangli Medical Equipment Technology, Shandong-provinsen. Foto: Ji Zhe / Costfoto / Sipa / NTB scanpix

Direktøren for Sykehusinnkjøp HF, Kjetil Istad, hadde rigget seg til på gutterommet til eldstemann mandag formiddag. Han snakket til 450 stykker, som fra hjemmeskjermer og kontorskjermer fulgte nettmøtet som endelig skulle gi status for hvordan det går med anskaffelsen av smittervernutstyr og enkelt utstyr for koronatesting. Det var selskapet Norway Health Tech som på denne måten koblet helsemyndigheter og mulige leverandører.

Kontakt på fabrikken. Mange av deltagerne hadde sendt inn spørsmål på forhånd. Noen var utålmodige: «Har drevet med import av førstehjelpsutstyr fra Kina. Kontakten min på fabrikken sendte mail 1⅓ om at de produserer munnbind, og kan sende med fly raskt», var det en som kunne love. «Vi har tilgang til et stort antall hurtigtester godkjent for covid-19. Stor minimumsordre kreves av leverandør i Kina – er dette av interesse», spurte en annen, mens atter andre tilbød digitale løsninger for hjemme-diagnostisering eller roboter for kroppstørk for avlastning av pleiepersonale.

Sykehusanskaffelser HF – med hovedkontor i Vadsø – er selskapet som fra 2015 har hatt ansvar for innkjøp til alle landets sykehus. Sykehusinnkjøp er nå satt i «rød beredskap», fortalte direktør Istad på nettmøtet.

Annonse