08:40 - 23. mars 2020

Hele Norge går på tur

Fotoessay: Den nye virkeligheten, uke to.

Den siste uken startet friskt: Tirsdag kveld ble situasjonen vi står i, sammenlignet med pest og Blücher sivende inn Oslofjorden våren 1940 i NRKs Debatten. Det har kanskje satt sitt preg på offentligheten, men ikke det offentlige rom i den grad man kunne tenke seg. I kafeenes, barenes og restaurantenes fravær har man kunnet se venner gå tur, to og to, med hver sin øl i hånden. De fleste holder eksemplarisk avstand, der de vandrer målløst rundt i byen, som Sims-figurer ute av spill. 

Men det har også til tider vrimlet i byens gater, på fotballbaner og i skateparker til tross for krigsmetaforene i statskanalen. Nok tørste folk har det også vært, så mange at de serveringsstedene som fortsatt holdt åpent denne helgen, ble stengt ned av byrådsleder Raymond Johansen (Ap), lørdag kveld. Tidligere i uken meldte NRK om «massiv salgsøkning» hos Vinmonopolet. VG har rapportert om fulle parkeringsplasser i marka, og hyttefolket fører fortsatt kamp mot staten. Regjeringen har innført kriselov og forsvaret vokter nå rikets grenser. Den vårlige solen har skint hele uken.

Annonse