14:59 - 02. mars 2020

Fransk pensjonsreform blir tvunget igjennom

Lørdag erklærte Frankrikes statsminister Edouard Philippe at regjeringen vil vedta landets omstridte pensjonsreform uten avstemning i nasjonalforsamlingen.

Står på sitt: Frankrikes statsminister Edouard Philippe varslet på lørdag at regjeringen vil benytte seg av den kontroversielle artikkel 49,3 i grunnloven for å få vedtatt pensjonsreformen uten videre debatt og avstemning i nasjonalforsamlingen. Foto: David Niviere / Abacapress / NTB scanpix

Da den franske regjeringen ble samlet til ministerråd på lørdag, sto egentlig bare håndtering av koronaviruset på dagsorden. Ut av møtet kom en mer oppsiktsvekkende nyhet: Statsminister Edouard Philippe erklærte at han hadde fått regjeringens støtte til å tvinge gjennom den omstridte pensjonsreformen uten mer drøfting eller avstemning i nasjonalforsamlingen. Det kan han gjøre ved å ty til den spesielle artikkel 49,3 i den franske grunnloven, som lar regjeringen vedta en lov på egen hånd. Riktignok legges hele regjeringens tillit i potten, og parlamentsmedlemmene har to dager på seg til å fremme et mistillitsvotum. Både venstresiden og høyresiden i opposisjonen har nå levert hver sin versjon. Men statsministeren kan føle seg trygg: Emmanuel Macrons parti har flertall i parlamentet, og selv om enkelte partimedlemmer er kritiske til at regjeringen stanser videre debatt – en senator har sågar meldt seg ut av partiet i helgen – er det lite trolig at de vil bidra til å velte hele regjeringen. Det har heller ikke skjedd før at et mistillitsvotum etter bruk av artikkel 49,3 har gått igjennom.

Parlamentarisk sabotasje. Dermed ser det ut til at den største og viktigste reformen så langt i Emmanuel Macrons presidentskap blir vedtatt. Det vil i så fall skje før finansieringskonferansen med partene i arbeidslivet, som skulle gi fagbevegelsen anledning til å komme med et alternativ til regjeringens forslag, er fullført. Statsministeren begrunnet anvendelsen av den upopulære artikkelen med at opposisjonen har «blokkert» prosessen i nasjonalforsamlingen. Til sammen over førti tusen små og store endringsforslag er blitt levert, både fra opposisjonen og Macrons eget parti, og hver av dem måtte behandles. Over halvparten kom fra det radikale venstrepartiet La France insoumise (Det ukuelige Frankrike), som har vært åpne om at de har forsøkt å trekke prosessen ut i langdrag. 

Nasjonalforsamlingen hadde bare rukket å komme seg til artikkel 8 av 65 i lovforslaget da statsminister Philippe satte en stopper for videre debatt. Avisen Libération påpekte at den parlamentariske diskusjonen ble stanset rett før de mest omdiskuterte delene av pensjonsreformen sto for tur, nemlig beregningen av verdien av hvert poeng i det nye poengsystemet, samt den såkalte balansealderen som vil sette en ny grense for når det lønner seg å gå av. Omkring to hundre av endringsforslagene, hovedsakelig majoritetens egne, skal ha blitt tatt med i versjonen som regjeringen nå vedtar.

Annonse