07:53 - 30. mars 2020

Fortiden rundt våre hender

Fotoessay: Engangsplastens tvetydige triumf.

En gang, for ikke lenge siden, var engangsplasten en av byens store fiender. Oslo så ut til, i likhet med en rekke andre storbyer, å seire. Plasten tapte stadig terreng. Selv klimaskeptikere lot til å være villige til å gi slipp på tynne plastposer, bestikk og sugerør. 


De siste ukene er plastsøppelet tilbake. Fienden er blitt til en slags ondsinnet hjelper mot koronaviruset, og tar form et sted mellom et kondom og engangs kuratorhansker. I byens gater, rennesteiner og parker ligger de og lurer, hanskene av engangsplast. 

De har tatt på alskens dørhåndtak, busseter, kortterminaler og ringeklokker, og nå truer de med å gi seg hen til den vårlige vinden, og ta fart i din retning. Eller brytes ned til mikroplast, kanskje, slik at de kan bli en del av luften og vannet, kroppene våre. 

Annonse