09:43 - 29. mars 2020

Forsyningskjedene sett gjennom snus

Det er spytt og det er slafs. Men får vi knapphet på snus, blir det ampert i landet. Ampert vil vi ikke ha det.

Renhetsgaranti: I den vesle snusfornyelsesfabrikken brukes ikke kjemikalier annet enn de såperester som måtte være igjen i Jif-flasken, som nå er fylt med vann.

Vi kjenner ikke innholdet i hverandres skatoll. Ikke til bunns. Ikke hvor mange bokser bruktsnus vår neste har stående. Men innerst i mitt eget fant jeg nitten.  I tre av de eldste er hver porsjon å se til som en forvridd, solstekt mark. Mot leppa er de harde jordklumper.

Hvis ikke tvert imot, som tilfellet viser seg å være i to av de langtidslagrede batchene, at det var for mye fukt og slafs da jeg for fire år siden smekket lokket på og satte bort boksen i skatollet. Den snusen lukter som den smaker: muggen kjeller med fermentert rotte i. 

Men dette må uansett gjøres, privat snusgjenvinning må til, for tobakken til fabrikkene i Sverige kommer fra Malaysia, USA, India, Italia og Den dominikanske republikk. Og hva vil skje med forsyningen hvis verdenshandelen kollapser i koronakrise? Vi kan nøye oss med å krysse fingrene. Og vi krysser fingrene sammen med de som er henfalne til Pepsi Max, og de som må ha tahini til sin hummus eller knasker piller med aktive ingredienser fra oversjøiske land. Vi krysser fingrene alle sammen. For Rotterdam havn. Derfra kommer 36 prosent av alle containere på Oslo havn. Men det holder ikke med fromme ønsker. 

Annonse