00:00 - 27. mars 2020

Et nyttig virus

Over hele kloden utnytter politikere og konspirasjonsteoretikere koronapandemien for hva den er verdt.

Putin i plast: I Russland er det fra offisielt hold meldt om påfallende lave tall over smittede. Men president Vladimir Putin kan forby demonstrasjoner mot de nye grunnlovsendringene som gjør det mulig for ham å bli sittende til 2036. Her er han med beskyttelsesutstyr på en Covid 19-avdeling i Moskva. Foto: Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office / NTB scanpix

Staben i EU-byrået som driver EUs nettsted for bekjempelse av desinformasjon, euvsdisinfo.eu, har travle dager. Sosiale medier flommer over av konspirasjonsteorier, som at koronaviruset bevisst er plantet av det ene eller andre landet for å oppnå politiske mål. Særlig mye pågang merkes fra russiske nettaktivister, som ifølge EUs utenrikstjeneste poster store mengder desinformasjon om koronaviruset, med hensikt om å svekke europeernes tillit til egne myndigheter.

Mer oppsiktsvekkende er det at også prominente samfunnsaktører i en rekke land har kastet seg på konspirasjonsteorier. Den amerikanske senatoren Tom Cotton (Arkansas) har spekulert i at viruset bevisst kan ha vært konstruert av kineserne, mens en av talspersonene for det kinesiske utenriksdepartementet, Lijan Zhao, tvert imot mener at det kan ha vært amerikanere som brakte viruset til Kina.

Den retoriske krigen kan få konsekvenser: Kina er for eksempel sterkt misfornøyd med at  USAs president Donald Trump bruker betegnelsen «Kina-viruset». Det statlige nyhetsbyrået Xinhua har publisert en artikkel som argumenterer for å stanse eksport av farmakologiske produkter som USA er  helt avhengig av i sin produksjon av medisiner.

Annonse