00:00 - 20. mars 2020

Et gigantisk eksperiment med oss alle

Har du hørt den om da svensken, briten og nordmannen skulle stoppe en pandemi?

Tett på tuben: Briter og svensker har vært mer tilbakeholdne med smittetiltakene enn de fleste andre. Her: T-banen i London onsdag 18. mars. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB scanpix

Torsdag forrige uke: Statsminister Erna Solberg stengte Norge. Skoler og barnehager, frisørsalonger og utesteder, ble lukket. «Vi iverksetter drastiske tiltak nå, i håp om å stanse viruset», sa Solberg. Lørdag kom beskjeden om strenge begrensninger på hvem som kan reise inn og ut av landet. Utlendinger uten oppholdstillatelse bes reise.

Samtidig, på den andre siden av landegrensen, nøyde svenskene seg med håndvask og isolasjon av syke og smittede. Statsminister Stefan Löfven sa fredag at målet var å dra forløpet ut i tid, og understreket samme helg at det ikke er aktuelt å stenge skoler eller barnehager. Hjemmekontor var anbefalt, men restauranter og forretninger holdt åpne.

Pandemien åpnet en rift mellom broderfolkene – kanskje særlig sett fra innestengte nordmenns perspektiv. Satt vi her isolert fra venner, kolleger, hverdag og moro, helt uten grunn? Eller var det svenskene som var treige? Sto de i fare for å få en mer eksplosiv smittevekst, i verste fall mange flere dødsfall?

Annonse