00:00 - 06. mars 2020

Effektive og ukorrupte byråkrater kan også være sneversynte og umenneskelige, skriver Aslak Bonde.

Effektive og ukorrupte byråkrater kan også være sneversynte og umenneskelige, skriver Aslak Bonde.

Rapport: Utvalget som gransker håndtering og praktisering av EUs trygdeforordning presenterte onsdag sin første delutredning. Her overrekker utvalgsleder Finn Arnesen (t.v.) delutredningen til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Torsdagens stortingsbehandling av Nav-skandalen ble et antiklimaks. Statsråden som skulle jages, var allerede gått av. Fremskrittspartiet, som kunne ha skapt flertall mot regjeringen, valgte ikke å gjøre det. Til alt overmål ble den juridiske diskusjonen om hva skandalen egentlig besto i avlyst onsdag – dagen før debatten i Stortinget.

Det betyr ikke at Nav-skandalen er ferdigbehandlet. Arbeidet med å gjenoppta de sakene som er avsagt på feil lovgrunnlag, er så vidt startet. Mange venter fortsatt på å få igjen penger. Dessuten har Stortinget allerede varslet at det blir ny behandling av hele saken når granskningsutvalget har levert sin endelige rapport i sommer.

Det var dette utvalget som på onsdag leverte en delrapport der det var to viktige konklusjoner: Den ene var at regjeringen hadde rett da den i fjor høst fastslo at Nav faktisk hadde praktisert lover og regler feil. Tidligere høyesterettsdommer Karl Arne Utgård har skrevet et notat der han åpner for at Nav kanskje ikke gjorde noen feil, men han får ingen støtte i granskningsutvalget.

Annonse