00:00 - 06. mars 2020

Det vi tror vi vet om autismespekteret

Vaksinemotstandere, populærkultur og en trøblete diagnosehistorie har preget bildet av mennesker på autismespekteret. Nå vil en ny generasjon autister sette fordommer på prøve.

Foto: Illustrasjon: Morgenbladet. Kilder: Getty images og Wikimedia commons Illustrasjon: Morgenbladet. Kilder: Getty images og Wikimedia commons

I en særlig betent scene fra filmklassikeren Rain Man (1988) kjører brødrene Charlie og Raymond fra Ohio til Los Angeles. Sistnevnte, en mann på autismespekteret, spilt av Dustin Hoffman, medgir at han har gått tom for undertøy på reisen. Raymond nekter å ikle seg lillebrorens ekstrapar – selv kjøper han kun boksere i hjembyen, på storkjeden Kmart. Han insisterer og gjentar: «Kmart i Cincinnati, 400 Oak Street.»

For Charlie (Tom Cruise), den selvsentrerte – og såkalt nevrotypiske – lillebroren, fremstår det hele som en bagatell. Undertøy er vel undertøy, roper han, uten å nå frem. Raymond bare gjentar og gjentar navnet på butikken. Reglene for ordinær kommunikasjon ser ikke lenger ut til å gjelde: «I think this autism is a bunch of shit», sier Charlie, som bråbremser og haster ut av bilen i frustrasjon: «Du kan ikke fortelle meg at du ikke finnes der inne et sted.»

Representasjon og fordommer. Få diagnoser har vært gjenstand for like mye tolkning, spekulasjon og utvidelse som autismen. «Kanskje noen tror at vi er som Rain Man alle sammen?» skrev Paul Omar Lervåg, som selv har Asperger syndrom, i en ytring på NRK på sensommeren i fjor. Siden 1988 har den populærkulturelle interessen for mennesker på autismespekteret holdt seg varm og mer til, parallelt med en betydelig økning i antall diagnoser. Særlig de siste årene har tv-serier som Netflix’ Atypical, CBS-serien The Big Bang Theory og dansk-svenske Broen bidratt til det paradoksale bildet av autister som både unike (de er annerledes) og mainstream (de er overalt) til samme tid. Det nevrologiske mangfoldet er omsider – og i økende grad – blitt synlig, både i statistikken, politikken og kulturen.

Annonse