00:00 - 13. mars 2020

– Det kan bli som en tsunami, det som kommer

Lege Monica Thallinger har erfaring med krig og epidemier. Nå mener hun nordmenn må belage seg på at helsepersonell vil bli nødt til å ta vanskelige valg om hvem som skal få hjelp.

Fra ebola til korona: Når Monica Thallinger ser bildene fra Italia, assosierer hun det med ebolaepidemien i Vest-Afrika. Nå gjelder det å ha øvd nok på smittevern.

– Verdens helseorganisasjon erklærte akkurat pandemi, i Norge har antall smittede eksplodert det siste døgnene. Du kommer rett fra skifte på intensivavdelingen ved Bærum sykehus. Hvordan er stemningen der?

– Alvoret har nå gått opp for alle som jobber med dette i landet. Lenge var tonen en annen. «Dette er ikke så ille», «man blir ikke så syk», kunne til og med helsepersonell si på Facebook og i sosiale medier. Så skjedde smitten på Ullevål, og det vi har sett i Italia ryster alle. Nå ser jeg at det tas et ordentlig tak overalt.

– Du var tidlig på ballen, og gjennom flere uker manet du norsk helsepersonell til å forberede seg på det verste. Skyldtes det at du har erfaring fra ebolautbruddet i Vest-Afrika, der du jobbet med Leger uten grenser?

Annonse