16:44 - 16. mars 2020

Den nye virkeligheten, uke én

 Den siste uken endret byrommet i Oslo totalt. 

Da jeg landet på Gardermoen etter en utenlandsreise forrige søndag, var det som ingenting hadde hendt. Riktignok viste skjermen over bagasjebåndet informasjon til tilreisende om at koronaviruset var kommet til Norge. Man måtte ringe myndighetene om man fikk symptomer. Skjermen vekslet mellom advarselen for smitte og diverse reklamer for det gode liv. I taxfree-butikken var det ingen tegn til verre hamstring enn vanlig. På flytoget satt folk og lo, og på Sentralbanestasjonen vrimlet det av bekymringsfrie mennesker, på vei til sitt. 

Den frivillige karantenen jeg satte meg selv i mandag, ble siden anbefalt og deretter påbudt av myndighetene i løpet av kort tid. Folkehelseinstituttet mente at jeg kunne bevege meg ute, men ikke være i nærheten av andre. Så det logiske var å fotografere byen på avstand og holde seg unna andre. 

I løpet av uken som har gått, er jeg ikke lenger alene om å opprettholde distansen. Gatene er blitt nesten tømt for folk. Køene foran apotekene ser ut som scener fra en Roy Andersson-film. Stadig flere har på munnbind og går midt i kjørebanen til bilene, for å unngå andre mennesker. På onsdag erklærte Verdens helseorganiasjon koronautbruddet for en pandemi. Oslo stengte skoler, barer og flyplassen sin. Folk tømte matbutikkene for Grandiosa. Innen helgen var hotellene, bussene og arbeidsplassene nesten helt tomme. Her er en rapport fra uke én i vår nye virkelighet.

Annonse