Annonse
00:00 - 14. februar 2020

Virker, virker ikke

Milepæl eller mageplask? Debatt om tolkningen av viktig legemiddelstudie.

Hjernen er stjernen: Alzheimers sykdom er den vanligste årsaken til demens og rammer millioner av mennesker over hele verden, og vi har i dag ingen behandling som kan stoppe eller bremse sykdomsprosessen, skriver Lasse Pihlstrøm. Illustrert ved et bilde av en eldre mann på pleiehjem. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix
Annonse

Det dreier seg om en av vår tids største helseutfordringer. Alzheimers sykdom er den vanligste årsaken til demens og rammer millioner av mennesker over hele verden, og vi har i dag ingen behandling som kan stoppe eller bremse sykdomsprosessen. Om en effektiv Alzheimer-medisin kommer på markedet, vil det være en historisk medisinsk milepæl og forhåpentligvis få stor betydning for hjernehelsen i befolkningen. Samtidig ligger det enorme økonomiske interesser i en slik innovasjon.

Men til nå har Alzheimer-feltet vært preget av en kirkegård for lovende legemidler som aldri nådde målstreken. Legemiddelstudier går gjennom flere faser, først fra cellemodeller og forsøksdyr til testing i små grupper av mennesker der det viktigste er å overvåke mulige bivirkninger og lete seg frem til riktig dose. Bare et mindretall av medisinene det forskes på vil etter mange år bli prøvd ut i en såkalt fase 3-studie. Først da er hensikten å bevise at behandlingen faktisk virker, slik at man kan søke om godkjenning og tilby produktet til pasienter i det ordinære helsevesenet.

Det er strenge føringer for hvordan en slik fase 3-studie må designes for å være pålitelig. En såkalt randomisert, placebokontrollert, trippel-blind-studie med harde, forhåndsdefinerte endepunkter og god statistisk styrke er gullstandarden alle legestudenter lærer å se etter. Men selv om alle disse viktige metodiske prinsippene følges, er det ikke gitt at man får et entydig resultat, noe verdens Alzheimer-forskere nå får erfare.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse