00:00 - 14. februar 2020

Siv Jensens plan er å knekke enten Høyre eller mellompartiene, skriver Aslak Bonde.

Siv Jensens plan er å knekke enten Høyre eller mellompartiene, skriver Aslak Bonde.

Har bestemt seg: Denne uken låste Siv Jensen Frps hovedstrategi foran valget neste år. Foto: Mattis Sandblad / VG / NTB scanpix

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen har ikke brukt mye tid på nøling. Utmarsjen fra regjeringen ble besluttet på noen få dager. Stortingsgruppen, som de første dagene varslet omkamper om det aller meste, ble disiplinert på under en uke. I starten av denne uken låste hun Frps hovedstrategi foran valget som skal komme om et og et halvt år.

Det siste er det som kan få størst betydning. Siv Jensen ga forrige helg flere intervjuer der hun varslet at partiets landsstyre kommer til å si nei til et nytt regjeringssamarbeid med mellompartiene. Av formelle grunner holdt hun døren åpen for at landsstyret kunne komme til å mene noe annet, men det kommer ikke til å skje. Fremskrittspartiet har allerede bestemt seg for at det vil tilbake til den situasjonen som preget politikken i mange tiår før 2013. Det var da Frp og sentrumspartiene gjensidig utelukket hverandre som regjeringspartnere og Høyre ble henvist til å velge en av sidene. Det partiet, eller den konstellasjonen, som ikke ble valgt av Høyre, nektet å opptre som støttepartier for regjeringen.

Erfaringen fra denne lange perioden er at Høyre stort sett gjorde det dårlig, mens Frp gjorde det langt bedre enn i dag. I lange perioder var partiet, som den gangen var ledet av Carl I. Hagen, større enn Høyre. Uenighet og strid på borgerlig side førte til at Arbeiderpartiet fikk regjeringsmakt også i noen av de årene partiet ikke hadde et rødgrønt flertall bak seg i Stortinget.

Annonse