00:05 - 07. februar 2020

Problemer i Irans bakgård

I en sårbar tid for iransk innflytelse i Midtøsten har deres allierte i Libanon fått et folkeopprør i fanget. – Fryktens mur er brutt, sier aktivister sør i landet.

Utsikt: Fra portrettfotografiet kunne parliamentspresident Nabih Berri se brennende bildekk i Nabatiye i Sør-Libanon i oktober i fjor. Dekkene ble satt fyr på av demonstranter. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB scanpix

«Martyrenes herre», står det på portrettene av den iranske kommandanten Qasem Suleimani som flankerer motorveien sør for Beirut. Jo lenger sør du kjører og legger den vestlige dekadansen i den libanesiske hovedstaden bak deg, desto tettere kommer påminnelsene om båndene til Iran. Først og fremst i ideologisk forstand, i form av endeløse rekker med de gule bannerne som tilhører Hizbollah og de grønne til deres såkalte juniorpartner Amal-bevegelsen – sjiaduoen, som de to iranskstøttede gruppene gjerne kalles. Etter en stund på veien er også asfalten du kjører på, finansiert av Iran, i likhet med mange helseklinikker og annen infrastruktur.

I Nabatiyeh, en by på rundt førti tusen innbyggere, omgitt av fjell og jordbruksland, skal ingen besøkende være i tvil om hvor innbyggernes lojalitet ligger. Den allestedsnærværende propagandaen dreier seg om det religiøse opphavet de fleste her deler, og om motstanden mot erkefienden Israel, eller «den sionistiske enheten», som mange kaller det. Martyrdommen er en rød tråd, fra sjiamuslimenes stamfar Ali til de mange unge mennene fra området som ofret livet under den 22 år lange israelske okkupasjonen av Sør-Libanon, da Nabatiyeh lå ved frontlinjen. Portrettene deres pryder vegger og lyktestolper. Sjiamuslimene vet å hedre sine falne.

Og nå altså Qasem Suleimani, øverstkommanderende for den beryktede Qudsstyrken, med ansvar for den iranske revolusjonsgardens utenriksoperasjoner, som ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar. I Nabatiyeh betrakter mange Suleimani som en helt, på linje med Hizbollahs mektige generalsekretær Hassan Nasrallah. Men det er ett og annet tegn på at ikke alt er som normalt i denne utposten av Irans interessesfære.

Annonse