Annonse
00:00 - 14. februar 2020

– La det komme som det kommer

I sin årlige tale til makteliten bekymrer sentralbanksjef Øystein Olsen seg for oljeavhengig norsk næringsliv og stat. Men han advarer mot brå endringer i politikken som gjør oljenæringen mindre lønnsom.

50 år etter: «Heretter må vi i stigende grad innrette oss på at veksten finner sted (...) på områder hvor vi ikke har naturgitte fordeler.» Med dette sitatet fra sin forgjenger Erik Brofoss startet sentralbanksjef Øystein Olsen sin årlige tale «Økonomiske perspektiver». En oljealder og 50 år etter Brofoss’ tale, er omstillingen vekk fra naturressurser endelig i gang for norsk økonomi. «Sentralbanksjefer får gjerne rett, før eller siden», konkluderte Olsen.
Annonse

– Talen din har et klassisk sentralbanksjefbudskap: Alt er ikke så lyst som det ser ut i økonomien. Hva bekymrer deg mest?

– Utsiktene til at en åpnere og friere handel reverseres markant. Det vil ramme verdensøkonomien, og så får vi en spesiell rekyl for vår del i Norge. Hvis oljeprisen får seg en smell nedover, så rammer det oss særskilt.

– Apropos proteksjonisme. Litt lenger ut i talen din nevner du EU-kommisjonens forslag om en importavgift på varer etter hvor stort klimaavtrykk de har. Du legger det frem, men sier ikke hva du tenker selv. Hva tenker du?

Annonse