Annonse
11:19 - 20. februar 2020

Hvordan skal et voldtektsoffer oppføre seg?

Metoo startet med avsløringen av Harvey Weinstein. Denne uken kan han bli frikjent.

Risikerer livstid: Men det er på ingen måte sikkert at juryen finner filmprodusent Harvey Weinstein skyldig i voldtekt og seksuelle overgrep. Her: Weinstein ankommer rettslokalet i New York tirsdag 19. februar. Foto: Jeenah Moon / Afp / NTB scanpix
Annonse

Nærmere hundre kvinner har stått frem med sine historier om filmprodusenten Harvey Weinstein siden oktober 2017. Journalistene har rukket å skrive sine bøker, bygget på de prisbelønte reportasjene som startet metoo-bevegelsen. Likevel er det ikke usannsynlig at en jury i New York i løpet av få dager frikjenner Weinstein for voldtekt og seksuelle overgrep. Hvordan kunne dette skje?

Forsvinnende få voldtektssaker ender med fellende dom. Men hvis man skulle lage en liste over voldtektssaker med høy sannsynlighet for å resultere i fengsel for tiltalte, ville Weinstein-saken være en sterk kandidat. Man skulle også kunne anta, ut fra de mange beskyldningene mot Weinstein om voldtekt, overfall og seksuell trakassering, at påtalemyndigheten valgte ut de tilfellene som ga størst sjanse for fellende dom, basert på anklager som Weinstein og hans team av advokater ville finne det svært vanskelig å forsvare seg mot.

I stedet har det vist seg, siden rettssaken startet i januar, at de to fornærmede i saken har hatt «kompliserte» forhold til Weinstein, og at deres historier er av typen som sjelden eller aldri fører til straffesak, ifølge fagfolk.

Annonse