00:05 - 07. februar 2020

Hva er Palestina?

Idet USA har lansert sin nye fredsplan for Midtøsten, har Den internasjonale straffedomstolen fått i oppgave å avklare Palestinas territorielle grenser.

Grenser: Spørsmål knyttet til hvorvidt Palestina egentlig er en «stat» i folkerettslig forstand – og hvilke territorielle grenser den i så fall har – er vanskelige. Her inngangen til Betlehem, mai 2019. Foto: Christian Belgaux

Helt på tampen av 2019 kom Den internasjonale straffedomstolen (ICC) med en rettsanmodning jeg har ventet på i snart fem år. Etter en lang innledende gransking, har domstolens påtalemyndighet omsider bestemt seg for å åpne en full etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Palestina. Det er nokså store nyheter i seg selv. Men det som fort vil få enda mer oppmerksomhet i tiden som kommer, er at aktoratet også har spurt ICCs dommere om å avklare Palestinas territorielle grenser.

ICC har som hovedregel bare lov til å etterforske internasjonale forbrytelser som har funnet sted på territoriet til en stat som er medlem av domstolen. Det har sjeldent vært et problem for ICC å fastsette territorielle grenser. Men, det sier seg selv at alle juridiske spørsmål knyttet til hvorvidt Palestina egentlig er en «stat» i folkerettslig forstand – og hvilke territorielle grenser den i så fall har – er et minefelt.

 

Annonse