00:00 - 21. februar 2020

Himmelen og markens grøde

Kjøtt. Skog. Artsmangfold. Dyrevelferd. Olaug Bollestad er landbruksminister i en tid hvor jordbruket diskuteres på andre måter enn før.

Full av futt: Olaug Bollestad er regjeringens fyrverkeri. Det er inntrykket vi sitter igjen med etter denne praten om himmel og jord. Det ligger ingen strategi bak hennes populære instagramkonto, bedyrer hun. Og søtpoteten kan vokse i Norge, tror hun.

– Bøndene må stå for 20 prosent av norske utslippskutt, ifølge utredningen Klimakur 2030. Det blir en annen meny fremover?

– Hvis man gjør klimakutt i landbruket kun til et spørsmål om å få ned kjøttforbruket i dette landet, betyr det nærmest en oppsigelse av bonden. Husk at bare 2,96 prosent av arealet i Norge er dyrket mark. Det aller meste av dette egner seg kun til beitemark, altså til å dyrke gress på. Bare én prosent av arealet kan brukes til korn, grønnsaker, poteter og sånt. Når så FN og alle sier at vi må dyrke mer mat i verden, og at alle land må utnytte sine ressurser til det, så er det et paradoks for meg at noen vil legge ned kjøttproduksjonen, når det er beiteareal vi har mest av. Vi eter ikke gras.

– Si ikke det. Både i Silicon Valley og på Ås jobber man frem simulert kjøtt fra muskelceller. Og kjøtterstatning basert på erter og ris er allerede en suksess på markedet. Beyond Burger er god, leste jeg i Morgenbladet.

Annonse