00:00 - 28. februar 2020

Giske-strid og mangel på lederemner er ikke blant Aps største problemer, skriver Aslak Bonde.

Giske-strid og mangel på lederemner er ikke blant Aps største problemer, skriver Aslak Bonde.

Forlater toppolitikken: I slutten av forrige uke ble det kjent at Marianne Marthinsen, forhenværende finanspolitisk talsperson i Ap, ikke vil fortsette på Stortinget. Her er Marthinsen og partileder Jonas Gahr Støre under den høytidelige åpningen av den 162. Storting i 2017.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En av dem som har vært nevnt som mulig fremtidig Ap-leder offentliggjorde denne uken at hun ikke vil fortsette på Stortinget. Den forhenværende finanspolitiske talspersonen Marianne Marthinsen lar det skinne igjennom at kampen mot Trond Giske er medvirkende til at hun forlater toppolitikken.

I slutten av forrige uke ble det kjent at Hordaland-representanten Jette Christensen også sier nei til renominasjon. Hun ble spådd en lysende fremtid i 2014 da den nyvalgte partilederen Jonas Gahr Støre ba henne lede ett av tre utvalg som skulle revitalisere Aps politikk.

Marthinsen og Christensen offentliggjorde sine beslutninger samtidig som det kom rapporter fra Trøndelag om at Trond Giske kan bli valgt inn i fylkesstyret på årsmøtet om tre helger. Bildet av Arbeiderpartiet er dermed som følger: Trond Giske jobber målbevisst og tålmodig for å gjenerobre makt i partiet, mens to av de kvinnene som har vært i opposisjon mot ham, og som skulle ha vært med på å bygge opp et fornyet Ap, ikke orker mer maktkamp. De to illustrerer også den manglende etterveksten i Ap. Mens Høyre har mange som kan tenkes å bli ledere når Erna Solberg trekker seg, er det ytterst få som ser ut til å kunne overta etter Støre.

Annonse