15:42 - 26. februar 2020

Frykter kapasitetsproblemer ved norske sykehus

Opp mot 70 prosent av befolkningen kan bli smittet av koronaviruset. Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier det kan bli utfordrende å ta hånd om alle som trenger legehjelp.

Kapasitetsspørsmål: Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet mener Norge ligger godt an når det gjelder testutstyr, men at situasjonen kan bli utfordrende for sykehusene. Foto: Annemor Larsen / VG / NTB Scanpix

Påvist i Norge

Onsdag kvled meldte Folkehelseinstituttet at én person har testet positivt for koronaviruset i Norge.

Tirsdag kveld publiserte Folkehelseinstituttet en fersk risikoanalyse i forbindelse med spredningen av koronaviruset hvor det het at uten tiltak kan «opp mot 70 %» av befolkningen bli smittet. Ettersom dødeligheten – basert på den informasjon de nå har – ligger rundt 1 prosent, tilsier enkel hoderegning at over 35 000 nordmenn kan miste livet som følge av sykdommen.

Til sammenligning tok influensaepidemien som ble kalt spanskesyken da den raste for cirka hundre år siden, omtrent 15 000 liv i Norge – den gang var befolkningstallet noe under halvparten av dagens, men samtidig ble en lavere andel av befolkningen smittet enn man frykter med dagens virus.

Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet presiserer at anslaget gjelder uten tiltak som «isolering av syke og oppfølging av deres kontakter, samt bedre håndhygiene og hostehygiene». Instituttet vurderer fortsatt risikoen for spredning i Norge som moderat akkurat nå, men det kan endres raskt:

– Den forventes å bli svært høy når det kommer ukontrollert spredning i flere land, særlig i Europa.

– Hvilke tiltak ligger i spennet mellom grundig håndvask og isolasjon?

– Man kan forsøke å unngå folk som hoster, muligens også sørge for at man treffer færre folk enn før. Det kan bli færre store arrangementer, flere kan jobbe hjemmefra. Men alle slike råd må vurderes nærmere når vi vet mer om smittebildet.

– Anbefaler du munnbind?

– Vi tror ikke det har så mye for seg. Hvis man selv er syk og holder seg hjemme, kan munnbind redusere muligheten for å smitte familien. Men ute i gatene tror vi ikke det har særlig effekt. Smitten kan jo komme inn via øyet, og dessuten vet vi at folk med munnbind pleier å ta hendene opp til ansiktet hyppig for å rette på masken, og da kan smittefaren øke.

– Har Norge kapasitet til å håndtere et omfattende utbrudd?

– Vi ligger godt an når det gjelder testutstyr, men det kan bli utfordrende å ta hånd om alle som trenger legehjelp.

– Hvis opp mot 70 prosent av befolkningen får det, snakker vi vel potensielt om en overbelastning?

– Ja, hvis det bildet vi har av sykdommen nå viser seg å holde stikk, så er det en bekymringsfull situasjon. Særlig når det gjelder hva vi har kapasitet til. Det ser ut til å kunne bli en veldig utfordrende situasjon for landets sykehus.

Aavitsland har følgende råd til folk som vurderer å kjøpe hermetikk og reise på hytta:

– Alle typer tiltak som medfører isolasjon har den ulempe at de ikke har en sluttdato. Man må jo reise fra hytta en aller annen gang og det ser ut til at smittefaren vil vedvare i overskuelig fremtid.

Likevel avviser han ikke at et slikt tiltak kan være nyttig i et samfunnsmessig perspektiv:

– Hvis vi er i en situasjon hvor epidemien raser på sitt verste, kan det være nyttig at en del mennesker trapper ned kontakten med andre slik at vi begrenser antallet som er syke samtidig.

– Vil vi komme til et tidspunkt der det ikke lenger er noen vits i å stenge grenser fordi smitten uansett ikke kan begrenses og folkehelsefaren ved økonomisk resesjon overgår sykdomsfaren?

– Ja, absolutt. Å stenge grenser mot en slik sykdom er egentlig ikke særlig effektivt, og bivirkningene av et slikt tiltak blir enorme etter hvert. Hvem skal frakte varene vi trenger over grensene? Dette handler også om menneskers frihet. Trass alvoret må vi være nøkterne og ikke la oss rive med, sier Aavitsland.


Saken er oppdatert 26.02. kl 19.45 og 21.05.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse