13:17 - 18. februar 2020

Eugenikken stikker hodet frem

Arvehygiene skaper rabalder i britisk politikk.

Oppstuss: Boris Johnsons rådgiver Dominic Cummings ble møtt av presse utenfor hjemmet sitt i London tirsdag 18 februar. Foto: Tom Nicholson / Reuters / NTB scanpix

Både biologen Richard Dawkins og Dominic Cummings, den mektige og mytomspundne hovedrådgiveren til statsminister Boris Johnson, har havnet i trøbbel fordi kritikere mener de på hver sin måte fremmer eugenikk eller «arvehygiene» – altså forsøket på å forbedre arvematerialet i en befolkning ved for eksempel å styre hvem som skal få lov til å formere seg og ikke. Dette diskrediterte tankegodset utgjorde et viktig sosialpolitisk og vitenskapelig program fra begynnelsen av 1900-tallet frem til og med andre verdenskrig.

Historien begynte da Cummings på nyåret la ut en oppsiktsvekkende stillingsannonse på bloggen sin. Cummings, som var arkitekten bak Leave-kampanjen, er kjent for sin interesse for å ta i bruk vitenskap og ny teknologi i politikkutformingen, og her etterlyste han «misfits» og «super talented weirdos» som kunne jobbe hos ham i regjeringens hovedkvarter i 10 Downing Street. Cummings ønsket seg «genuin kognitiv diversitet» og en helt ny type byråkrat.

Det fikk han i 27 år gamle Andrew Sabisky, som ble ansatt som spesialrådgiver. I helgen ble det imidlertid kjent at Sabisky gjentatte ganger har uttalt seg positivt om eugenikk og argumentert for at det for å unngå en «permanent underklasse» kan være nødvendig å påtvinge folk langtidsvirkende prevensjon. I én tekst mente han ifølge The Guardian at trygdemottagere burde oppfordres til å få færre barn. Og han har påstått at svarte har lavere IQ enn hvite.

Annonse