16:37 - 20. februar 2020

Et uredd postkort fra verdens modigste pyse©

Vi fulgte Cezinando i fire dager – på klubb, i studio og langt inn i etymologien hjemme ved  kjøkkenbordet.

Kjøkkenrealisme: Cezinando er særlig kjent som den postironiske følsomhetens dikter. Men han er også enebarnas, blokkbeboernes og de dårlige trøsternes poet.

Hva betyr egentlig krokodilletårer? Hva mente de gamle romerne med at krokodillen gråter for å tiltrekke seg barn? Og hva har krokodillens tårer med antisemittismens historie å gjøre? Å intervjue rappere er ikke hva det en gang var nå i 2020. I hvert fall ikke om rapperen er Kristoffer Cezinando Karlsen, som debuterte med breiale rim som 16-åring før han for alvor slo gjennom med en emosjonell ballade om frossen pytt i panne. Selv mener han norsk rap fortjener anerkjennelse for å ha brutt ned veggen av distansert ironi i norsk offentlighet. En kollega omtaler det som å «intervjue Lillebjørn Nilsen tidlig i karrieren».

Er norsk rap rett og slett i ferd med å bli 2020-tallets svar på visebølgen på 1960- og -70-tallet?

Bakmann og frontfigur. «Her er det masse kjendiser og sånt», utbryter taxisjåføren da vi stanser utenfor utestedet Blå på Grünerløkka i Oslo. «Se på han med hatt og solbriller midt på kvelden, da! Noe for seg selv, de folka her.» Og da har han ikke engang sett mannen med russiskmønstret skaut som senere skal gli sømløst inn blant en jente med blå pelsleggvarmere over joggesko og en ung gentleman med mokasiner og femtitallspress i buksene.

Annonse