Annonse
00:00 - 21. februar 2020

En flørt med ytre høyre har skapt en kjedereaksjon som kan forandre tysk politikk, skriver Sten Inge Jørgensen

En flørt med ytre høyre har skapt en kjedereaksjon som kan forandre tysk politikk, skriver Sten Inge Jørgensen.

Friedrich Merz tapte i forrige forsøk på å bli leder for Europas mektigste politiske parti. Nå forsøker han igjen. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix
Annonse

Over tre måneder etter valget i Thüringen i fjor fikk den lille, østtyske delstaten omsider en ny regjering på plass 5. februar. Problemet var bare at de to regjeringspartiene, Fridemokratene (FDP) og Kristeligdemokratene (CDU), hadde oppnådd flertall ved hjelp av stemmene til ytre-høyrepartiet Alternative für Deutschland (AfD). Omfanget og konsekvensene av dette tabubruddet vokser nå for hver dag som går.

Et nasjonalt ramaskrik fikk den nye delstatsregjeringen til å trekke seg allerede 8. februar. To dager senere meldte Merkels tronarving, CDUs partileder Annegret Kramp-Karrenbauer, at hun vil trekke seg fra partiledervervet til sommeren. Mange analytikere påpeker at hun bare har ventet på en anledning til å gå, for hun er påfallende upopulær både i partiet og i opinionen. Men det faktum at Merkel selv måtte gripe inn i Thüringen-kaoset, selv om hun var på statsbesøk i Sør-Afrika, var spikeren i kisten for Kramp-Karrenbauers autoritet.

Etterspillet foregår nå på to arenaer. Den viktigste er på det nasjonale nivået, hvor posisjoneringen er i gang foran et snarlig partiledervalg i CDU. Vedkommende må regne med å bli ny forbundskansler når Merkel går av, så potten er svært høy og hele verden følger med.

Annonse