00:00 - 28. februar 2020

Dom måste jo ut nån gång

 – Å flytte på hytta er ingen bærekraftig løsning på sikt, forteller Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Mange grunner til spredning: – Mennesker tar seg inn på områder som tidligere tilhørte dyrene, som i regnskogen i Afrika, der flaggermus og andre pattedyr levde i fred og fordragelighet med sine virus inntil de støtte på trehuggere eller jegere, sier Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet. Foto: Annemor Larsen / VG / NTB scanpix

– Denne uken ble det første smittetilfellet registrert i Norge, og Folkehelseinstituttet meldte at opp mot 70 prosent av den norske befolkningen i verste fall kan rammes av koronaviruset. Dødsraten er estimert til én prosent. Dette er alvorlige saker?

– Hvis det bildet vi har av epidemien akkurat nå viser seg å være riktig, så er det en svært bekymringsfull situasjon, ja. Det kan spørres om vi har kapasitet til å håndtere det. Situasjonen kan bli veldig utfordrende for landets sykehus.

– I den ferske risikovurderingen dere leverte tirsdag kveld het det like fullt at risikoen for spredning i Norge er moderat. Tilsvarer det når etterretningstjenesten beskriver en trussel som «mulig», at det er like sannsynlig som usannsynlig?

Annonse