14:57 - 27. januar 2020

Virusutbruddet i Kina kan føre til medisinmangel i Norge

Koronaviruset: Legemiddelverket avholder ekstraordinært møte onsdag.

Kan ramme medisinfabrikkene: Kinesiske myndgheter bruker drastiske metoder for å begrense spredningen av det nye coronaviruset. Nå forbereder helsemydighetene seg på at virusutbruddet også kan føre til global medisinmangel. Foto: Xie Chuanhui / Costfoto / Sipa / NTB Scanpix

Kina er storprodusent av ingredienser til medisiner, særlig når det gjelder medisiner uten merkevarebeskyttelse, såkalte kopimedisiner eller generiske medisiner. Nå advarer eksperter om at  utbruddet av koronaviruset i Kina kan skape global medisinmangel.

– Tiden for å bekymre seg, er nå, uttaler Steve Lynn, en tidligere direktør i det amerikanske legemiddelverket (FDA) til den biomedisinske bransjeavisen Stat News.

Kinas produksjon av ingredienser til medisiner befinner seg for det meste i Zhejiang-provinsen, langt unna byen Wuhan, hvor sykdommen brøt ut, men eksperter advarer likevel mot at det kan oppstå problemer i leveringskjeden ettersom viruset sprer seg og kinesiske myndigheter setter stadig større områder i karantene.

Stat News melder også at flere nå mener det er lite sannsynlig at det er mulig å avgrense spredningen av viruset, og at vi dermed kan stå ovenfor en global pandemi.

Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, bekrefter at de er bekymret over situasjonen. Allerede onsdag avholdes et ekstraordinært møte hvor representanter for Legemiddelverket og «Nasjonalt senter for legemiddelmangel og legemiddelberedskap i spesialisthelsetjenesten» skal drøfte problemet.

– To ting kan skje. Det ene er at det blir problemer med produksjonen i Kina – at ansatte blir syke, bedrifter stenges og at det blir vanskelig å transportere råvarer. Det andre er at det blir så mange syke i Kina og resten av verden at behovet for antibiotika stiger, sier Madsen.

Han forklarer at det foreløpig ser ut som at andelen pasienter som får følgesykdommer som krever antibiotikabehandling, slik som lungebetennelse, ikke er like stor som fryktet.

– Men vi vet foreløpig for lite til å være sikre på dette. Hvis mange får lungebetennelse, vil behovet for antibiotika øke kraftig, sier han.

Kina er – sammen med India – den største produsenten av vanlige, generiske medisiner, slik som blodtrykksmedisiner og antibiotika. For eksempel er penicillinen som brukes i Norge, laget i Kina, ifølge Madsen.

– Dette kan bli et stort problem, men alt avhenger jo av hvor mange som blir syke i Kina og i resten av verden, sier Steinar Madsen.

Medisinmangel er allerede et økende problem. I januar meldte NRK at det 2019 ble meldt inn dobbelt så mange tilfeller hvor det manglet medisiner som i 2018. Myndighetene arbeider med tiltak for å avhjelpe problemet, og i oktober sendte regjeringen ut et forslag til en ny lov som blant annet gjør det mulig å for Legemiddelverket å rasjonere medisiner og å få innsyn i lagre i hele landet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse