00:00 - 17. januar 2020

- Viktig at man ikke stigmatiserer dem som forsker på det

Sykehuset Østfolds psilocybin-behandling blir ikke første gangen psykedelika brukes i norsk helsevesen, om Legemiddelverket godkjenner prosjektet. Forskere som undersøkte LSD-behandling på 1960- og 70-tallet er delte i synet på nye forsøk.

I sinnets dype skoger: I 1960- og 70-årene ble flere hundre nordmenn behandlet for psykiske lidelser med LSD og psilocybin ved Modum Bads Nervesanatorium i Viken (den gang Buskerud). – Grunnleggende synes jeg det er veldig positivt med ny forskning på stoffet, sier psykiater Jørgen Due Madsen, som har forsket på behandlingen. Foto: Normanns kunstforlag / Nasjonalbiblioteket

– Man trenger ikke å bruke et stoff for å få til dette, sier Asle Hoffart, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Han har lest forrige ukes artikkel i Morgenbladet, om at Sykehuset Østfold vil delta i en studie der pasienter med betegnelsen «behandlingsresistent depresjon» behandles med psilocybin, et virkestoff i psykedelisk sopp. En av psykiaterne ved sykehuset uttalte at psilocybin er interessant fordi det «ser ut til å bringe frem ubevisste minner, følelser og tanker som til vanlig er utilgjengelig for mange» – og at noen pasienter prosesserer og konfronterer dette på en helt annen måte ved hjelp av psykedeliske stoffer enn de klarer til vanlig.

– Man har psykologiske metoder – som samtalemetoder og visualiseringsmetoder – som gjør at man kan komme i kontakt med tidligere, fæle og traumatiske opplevelser, sier Hoffart.

Annonse