Annonse
00:00 - 17. januar 2020

- Viktig at man ikke stigmatiserer dem som forsker på det

Sykehuset Østfolds psilocybin-behandling blir ikke første gangen psykedelika brukes i norsk helsevesen, om Legemiddelverket godkjenner prosjektet. Forskere som undersøkte LSD-behandling på 1960- og 70-tallet er delte i synet på nye forsøk.

I sinnets dype skoger: I 1960- og 70-årene ble flere hundre nordmenn behandlet for psykiske lidelser med LSD og psilocybin ved Modum Bads Nervesanatorium i Viken (den gang Buskerud). – Grunnleggende synes jeg det er veldig positivt med ny forskning på stoffet, sier psykiater Jørgen Due Madsen, som har forsket på behandlingen. Foto: Normanns kunstforlag / Nasjonalbiblioteket
Annonse

– Man trenger ikke å bruke et stoff for å få til dette, sier Asle Hoffart, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Han har lest forrige ukes artikkel i Morgenbladet, om at Sykehuset Østfold vil delta i en studie der pasienter med betegnelsen «behandlingsresistent depresjon» behandles med psilocybin, et virkestoff i psykedelisk sopp. En av psykiaterne ved sykehuset uttalte at psilocybin er interessant fordi det «ser ut til å bringe frem ubevisste minner, følelser og tanker som til vanlig er utilgjengelig for mange» – og at noen pasienter prosesserer og konfronterer dette på en helt annen måte ved hjelp av psykedeliske stoffer enn de klarer til vanlig.

– Man har psykologiske metoder – som samtalemetoder og visualiseringsmetoder – som gjør at man kan komme i kontakt med tidligere, fæle og traumatiske opplevelser, sier Hoffart.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse