00:00 - 24. januar 2020

Siv Jensen har rett: Politikere må begeistre og se ut som om de har det gøy, skriver Aslak Bonde.

Siv Jensen har rett: Politikere må begeistre og se ut som om de har det gøy, skriver Aslak Bonde.

Prosessen som endte med at Fremskrittspartiet nå går ut av regjeringen startet onsdag for en drøy uke siden. Partileder Siv Jensen kom hjem fra Paris om morgenen og fikk meldinger om et parti som var i opprør over at regjeringen var i ferd med å hente hjem IS-kvinnen med det antatt livstruende syke barnet. Tidlig på ettermiddagen ga Jensen et intervju til Dagbladet der hun sa at begeret var fullt og karakteriserte regjeringen som en «grå masse». Deretter gikk hun i møte med Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Noen av oss som ventet utenfor møtelokalene tenkte at hun kanskje kom til å moderere seg etter møtet. Si noe om litt mye møllers tran, eller noe slikt. Hun gjorde det motsatte. Partilederen, som har gjort det til sin historiske oppgave å gjøre Frp om til et troverdig styringsparti, langet ut mot den grå regjeringen som etter hennes mening besto av fire ugjenkjennelige partier. Hun avsa en dom over seg selv og sine partnere som var krassere og mer unyansert enn selv de mest kritiske kommentatorer ville ha kommet med.

Mest oppsiktsvekkende var påstanden om at det hele var blitt et slit, og at det ikke var gøy lenger. Den var helt på linje med hennes «Morna Jens»-utsagn valgnatten 2013: Åpenbart ektefølt, men rått og mildt sagt lite politikeraktig. Siv Jensen virket barnslig. Hvem har sagt at det skal være gøy å styre landet? Erna Solbergs påpekning av at det faktisk kreves både hardt arbeid og mye tålmodighet for å lede et demokratisk land var på sin plass.

Annonse