00:00 - 31. januar 2020

Siste natt med gjengen

Tre år og syv måneder etter valgsjokket går Storbritannia formelt ut av EU. Her er fortellingen om hva som skjedde i Brussel i timene og månedene etter avstemningen.

28. juni 2016: David Cameron har kunngjort at han går av som statsminister, men blir med på et siste gruppebilde med kollegaene i Brussel. Foto: Geoffroy Van der Hasselt / Ap / NTB scanpix

Kvelden torsdag 23. juni 2016 tikket melding etter melding inn på mobilen til Jeppe Tranholm-Mikkelsen, generalsekretæren i EUs råd. Tekstmeldingene kom fra Ivan Rogers, Storbritannias EU-ambassadør. Og de ble mer og mer dystre etter hvert som resultatene fra den britiske folkeavstemningen om EU-medlemskap kom inn.

Det hadde begynt bra. Da valglokalene stengte klokken 23 Brussel-tid, offentliggjorde Yougov en meningsmåling som ga «bli»-siden et flertall på 52 prosent. Nigel Farage, leder i det euroskeptiske partiet UKIP og en av generalene i kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, erklærte nederlag umiddelbart.

– Det ser ut til at «bli» vil lirke seg foran, sa han til Sky News.

Annonse